Even voorstellen..

Wij zijn Paul en Marga. Niet meer piepjong, maar nog volop in het leven. We wonen met veel plezier in een twee-onder-een kap woning.

Maar.. we merken dat we ook een dagje ouder worden, dus brainstormen we ook over onze toekomst. En daarbij is natuurlijk onze woning ook onderwerp van gesprek. Ook al bevalt onze huidige woning ons prima, er is een kleine maar…. 
Er is geen slaapkamer op de begane grond en de trap naar de eerste verdieping vinden we niet ideaal. Dus filosoferen wij er rustig op los. Boerderijtje verbouwen? Bestaande vrijstaande woning? Nieuwbouw?

Boerderijtje viel al vrij snel af. In onze omgeving staat er weinig te koop en is buiten wonen nu echt ons ideaal of leuk voor een weekend / weekje? Waarschijnlijk dat, en kijken we ook naar de minpunten: een auto nodig om boodschappen te doen, tegen de eenzaamheid kunnen, en nog een paar kleine minpuntjes.

 

Dan een bestaande, vrijstaande woning. Rond gekeken op Funda, getwijfeld, niet echt een leuk huis kunnen vinden. Of de plek vonden we niet leuk, of de indeling viel ons tegen. Of de prijs vonden we niet interessant.

En dan beginnen we heel voorzichtig te dromen om zelf een woning neer te zetten. Via via kwamen we bij de doe-het-zelfbouwer terecht.

En dan begint het te kriebelen; zou het ons lukken onze eigen droomwoning neer te zetten? Als anderen het kunnen, kunnen wij het ook? Eric, het gezicht van www.doehetzelfbouwer.nl, heeft ons figuurlijk bij de hand genomen. Omdat we zelf absoluut geen bouwers zijn, gemiddeld handig (Paul erg handig, ik totaal niet), een hele uitdaging om de knoop door te hakken. Maar door Eric kregen we er alle vertrouwen in dat het ons zou lukken.

Toen er dan ook ingeschreven kon worden op een vrijstaande kavel, op een mooie locatie aan de rand van ons dorp, was het inschrijfformulier snel ingevuld. Spannender werd de dag van loting. Door corona mochten we niet beiden bij de loting aanwezig zijn. Samen stelden we een lijstje op met keuze 1, 2 en 3. Meer opties kwamen voor ons niet in aanmerking. Paul zou me via de app op de hoogte houden van de verloting. Tijdje stil.. eh.. Marga, onze 1e keus wordt het niet. De verloting gaat verder. Tijdje stil… betekent dat goed nieuws of slecht nieuws.

En dan het verlossende appje: we hebben een kavel; onze 2e optie. Dat moment voelt heel onwezenlijk. Gaat het dan ècht gebeuren? Er ’s avonds uitvoerig over gepraat; durven we het aan?

Met als antwoord: JA, we gaan ervoor! Het is dan medio 2020. Optie op een mooie kavel, en we gaan voor een sprong in het diepe. Wat komt er allemaal bij kijken?

De eerste stap is natuurlijk het ‘uitzoeken’ van een woning. Dus eindeloos surfen op internet, waarbij we onafhankelijk van elkaar woning hadden uitgekozen welke qua ontwerp ons ideaal is. Dat moet dus het uitgangspunt worden.

Daarna volgen ontelbaar veel ideeën en schetsen.