Het ontwerpen van jouw woning

Elk droomhuis begint bij het ontwerp. Hier worden alle gedachten en fantasieën vertaald naar een ontwerp op papier. In grote lijnen de woning bedenken is vaak kinderspel, maar de finetuning en het ontwerp in het juiste format op papier krijgen kan een behoorlijke uitdaging zijn! De gemeente zal namelijk nooit een losse schets in behandeling nemen.

Gelukkig hebben wij technische tekenbureau’s en architecten in ons netwerk zitten die graag met je meedenken.

Heb jij advies nodig bij het ontwerp van jouw woning?

Het verschil tussen een architect en een technisch tekenbureau

Ondanks het feit dat zowel een architect als een technisch tekenbureau jullie kan helpen met het ontwerp, verschillen zij wel van elkaar.

Een architect start met een schetsontwerp op basis van jullie input. Hierna volgt een voorlopig ontwerp waarbij de architect vaak de voorkeur heeft om zijn eigen creativiteit terug te laten komen in het ontwerp en wenst hierin een bepaalde mate van vrijheid. De nadruk ligt in dit stadium meer op het ontwerp dan op de uitvoerbaarheid. Wanneer het voorlopig ontwerp(VO) af is, wordt in de finetuning de laatste wijzigingen gemaakt waardoor het ontwerp ook technisch uitvoerbaar is. Hier komt een Definitief Ontwerp (DO) uit. 

Een technisch tekenbureau start ook met een schetsontwerp op basis van jullie input. Echter zullen bij de vervolgstappen de inspiratie voor het ontwerp meer vanuit jullie zelf moeten komen. Hierbij houdt het tekenbureau de uitvoerbaarheid nauwlettend in de gaten waardoor het Voorlopig Ontwerp in grote lijnen al het Definitief Ontwerp zal zijn.

Een architect werkt dus zelfstandig, terwijl een technisch tekenbureau doorgaans meer in opdracht van de klant te ontwerpen.